• Ẩn phụ - minor arcana •

4 of Pentacles - Bánh Ram Ít

Từ khóa: Chiếm hữu, Kiểm soát, Ổn định, Bảo thủ, Ý muốn giữ nguyên hiện trạng

Câu hỏi Có/Không?: Không rõ, vì mọi chuyện dường như vẫn như cũ, không thay đổi gì

Nem chua là một món ăn truyền thống dân dã của Việt Nam. Không biết chính xác nem chua có bắt nguồn từ dân vùng nào, tuy nhiên, hầu như địa phương nào cũng có cách làm nem chua của riêng mình. Trong đó, nổi tiếng nhất có lẽ là nem chua Thanh Hóa.

Thành phần làm nem chua chính được làm từ thịt lợn băm hoặc giã nhuyễn. Gia vị cho thêm có muối, tiêu, đường, tỏi, v.v.. trộn với bì lợn thái chỉ. Có nơi tỏi được băm nhuyễn trộn chung, có nơi cắt lát tỏi cùng vài lát ớt để gói. Sau đó, người ta dùng lá để gói nem như lá ổi, lá sung, lá chùm ruột. Cuối cùng người ta có thêm lớp lá chuối dày gói bên ngoài cùng. Nem được để 3 - 5 ngày là có thể ăn. Hình dáng, kích thước cũng tùy nơi mà thay đổi.

Thường nem chua là món nhậu ưa thích của nhiều người, thường dùng kèm với bia, chấm nem với tương ớt. Mỗi miền mỗi nơi lại có những cách thưởng thức khác nhau. Có thể ăn kèm với lá sung, có nơi dùng với tỏi sống, v.v..

Giới trẻ hiện nay cũng ưa chuộng thêm cách chế biến nem chua đem rán, dùng ăn vặt hay cùng với những món ăn khác.

Keywords: Possession, Control, Stability, Conservatism, Willing to keep the status quo

Yes/No Question?: Unknown, because everything seems to be the same, nothing has changed

Vietnamese fermented pork roll is a traditional folk dish of Vietnam. It is not known exactly where this dish originated from, however, almost every locality has its own way of making fermented pork roll. Among them, the most famous are probably fermented pork roll from Thanh Hoa.

The main ingredient for making fermented pork roll is made from minced or pounded pork. Additional seasonings include salt, pepper, sugar, garlic, etc. mixed with slices ​​pork skin. There are places where garlic is minced and mixed together, some places prefer sliced garlic and a few slices of chili to pack. After that, people use the leaves to wrap rolls such as guava leaves, fig leaves, and intestine leaves. Finally, people have a thick layer of banana leaves wrapped on the outside. Fermented pork roll can be eaten for 3-5 days. Shape and size also vary from place to place.

Usually fermented pork roll are a favorite bar snack of many people, often served with beer, dipping fermented pork roll with chili sauce. Each region has different ways of enjoying it. It can be served with fig leaves, in some places used with raw garlic, etc.

Young people nowadays also prefer fried fermented pork roll, used as snacks or with other dishes.