• Ẩn phụ - minor arcana •

Knight of Wands - Bún Chả

Từ khóa: Năng động, Cá tính mạnh, Năng lượng, Dũng cảm, Nồng nhiệt, Tự tin.

Đây là một trong những món xôi có nguồn gốc từ nền ẩm thực Bắc Bộ, đặc biệt là ở Hà Nội. Món xôi có cái tên đặc biệt này gắn liền với ký ức tuổi thơ của nhiều người. Nhiều người cho rằng tên của xôi được đặt là từ việc người bán thường cắt xéo những miếng đậu rải lên xôi.

Trong các món xôi của Hà Nội thì xôi xéo có cách chế biến kỳ công nhất. Gạo chọn để nấu xôi phải là loại gạo nếp dẻo, không nát, không dính. Gạo sau khi được chọn kĩ sẽ được đem đi vo sạch, ngâm với nước nghệ màu sau đó mang đi đồ. Một thành phần không thể thiếu làm nên món xôi xéo Hà Nội trứ danh đó chính là đỗ xanh.

Đỗ cũng được chọn kĩ sau đó đem đồ lên, giã nhuyễn rồi nắm lại thật chặt. Khi đong xôi, những người bán sẽ cắt xéo từng miếng đỗ xanh thả vào hộp xôi nghi ngút khói cho khách. Xôi xéo được dùng kèm với hành phi và ruốc bông, tạo nên mùi thơm, béo, ngậy và ngon miệng.

Keywords: Dynamic, Strong personality, Energetic, Brave, Enthusiastic, Confident.

This is one of the sticky rice dishes originating from the Northern cuisine, especially in Hanoi. This sticky rice dish having a special name is associated with many people’s childhood memories. Some people think that the name of this dish comes from the fact that sellers often cut mung beans into pieces and put it on the sticky rice.

Among the sticky rice dishes of Hanoi, this sticky rice with mung bean has the most elaborate process. The rice chosen to cook sticky rice must be chewy, not crushed, and not sticky. After being carefully selected, the rice will be washed, soaked with colored turmeric water, and then steamed. An indispensable ingredient to make this Hanoi’s famous sticky rice dish is mung beans.

The beans are also carefully selected, then steamed, mashed and then held tightly. When measuring sticky rice, the sellers will cut each piece of green beans diagonally and drop them into a box of steaming sticky rice for customers. Xôi xéo is served with fried onions and fluff meat floss, creating a fragrant, fatty, greasy, and delicious taste.