• Ẩn phụ - minor arcana •

6 of Cups - Tào Phớ - Tofu Sweet Soup

Từ khóa: Ký ức tuổi thơ, Hồi tưởng quá khứ, Sự trẻ con, Vô tư, Được canh giữ

Câu hỏi Có/Không?: Có, nhưng đừng để những cảm xúc trong quá khứ làm ảnh hưởng đến trải nghiệm hiện tại.

Tào phớ được cho là có nguồn gốc từ làng An Phú (thuộc Nghĩa Đô, Cầu Giấy Hà Nội ngày nay). Không rõ bằng cách nào nhưng tào phớ sau nhiều năm, món này đã được phổ biến và trải rộng trên khắp nước Việt Nam.

Món ăn vặt được làm từ đậu nành, khi ăn dùng kèm với nước đường mang cảm giác thanh mát. Đến với mỗi miền tào phớ mang những tên gọi khác nhau và được thêm nếm những thức dùng kèm khác nhau.

Miền Bắc tào phớ có thể được dùng nóng, hoặc với đá, được chan với nước đường ướp hoa lài tươi. Miền Trung, tào phớ được gọi với tên đậu hũ. Khác với vị thanh mát như miền Bắc, tào phớ miền Trung được biết đến có vị thơm cay nồng từ nước gừng. Riêng ở Huế, tào phớ không chan nước gừng mà chỉ được rắc đường lên dùng tùy khẩu vị. Còn ở miền Nam, tào phớ có tên là tàu hũ. Tàu hũ miền Nam không mềm như miền Bắc hay lỏng như miền Trung, mà được làm đặc hơn. Được cùng với nước đường, kèm gừng tươi và hạt bột lọc. Đặc biệt nhất có thêm nước cốt dừa.

Ngày nay, tào phớ cũng được biến tấu, dùng chung với những món kèm đa dạng, mới mẻ thu hút người ăn, như trân châu, long nhãn, caramen, v.v..

Keywords: Childhood memories, Past recollection, Childishness, Carefree, Guarded

Yes/No Questions?: Yes, but don’t let past emotions interfere with present experiences.

Tofu Sweet Soup is said to have originated from An Phu village (in present-day Nghia Do, Cau Giay, Hanoi). It is not clear how but after many years, this dish has been popular and spread all over Vietnam.

This dish is made from soybeans, when eaten with sugar water, it brings a cool feeling. Each region of Vietnam, Tofu sweet soup has different names and is added to taste different accompaniments.

Northern Tofu sweet soup can be served hot, or with ice, added with sugar water flavored with fresh jasmine flowers. In the Central region, Tofu Sweet Soup is called tofu. Different from the cool taste like the North, the Central region’s Tofu is known for its pungent taste from ginger juice. Particularly in Hue, Tofu Sweet Soup is not filled with ginger juice, but only sprinkled with sugar to use depending on personal taste. In the South, Tofu Sweet Soup is called tofu. Southern tofu is not as soft as the North or as liquid as the Central region, but is made thicker. Served with sugar water, fresh ginger and filtered seeds, especially with the addition of coconut milk.

Today, Tofu Sweet Soup is also modified, used with diverse and new accompaniments to attract people to eat, such as tapioca pearls, longan, caramel, etc.