• Ẩn phụ - minor arcana •

King of Swords - Bún Đậu Mắm Tôm - Rice Noodle with Fried Tofu and Shrimp Paste

Từ khóa: Quyền lực, Có can đảm hành động, Chuyên môn cao, Nghiêm khắc, Biết phân tích

Bún đậu mắm tôm có nguồn gốc từ Hà Nội nhưng không mấy ai biết rõ món ăn này xuất hiện từ bao giờ. Theo dân gian truyền lại, xưa kia có một người nhà quê đã tạo ra bún đậu mắm tôm cho gia đình ăn thử chỉ với bún, đậu phụ và ít rau sống. Họ đã cảm thấy món này khá ngon nên đã thử mang lên Hà Nội để bán.

Dường như nhờ sự phối hợp đơn giản, mộc mạc nhưng lại khá thú vị này mà món ăn được nhiều người yêu thích. Rồi từ đó trở thành món ăn đặc trưng của Hà Nội nói riêng và miền Bắc nói chung. Về sau, người ở đây đã mang món ngon này vào miền Nam và cũng được người Sài Thành ưa chuộng, rồi bắt đầu được kinh doanh mạnh mẽ.

Hiện nay, để đáp ứng nhu cầu của người ăn, món bún đậu mắm tôm được biến tấu thêm nhiều món ăn kèm như thịt, chả, lòng, v.v… nhưng vẫn giữ cách thành phần quan trọng nhất là bún lá cắt thành khúc, đậu phụ rán (chiên), rau sống và không thể thiếu mắm tôm.

Keywords: Rice Noodle with Fried Tofu and Shrimp Paste

Keywords: Power, Courage to act, Highly Professional, Strict, Analytical

Rice Vermicelli with Fried Tofu and Shrimp Paste (Bun Dau Mam Tom) originated from Hanoi, but not many people know when this dish appeared. According to folklore, once upon a time, there was a villager who created Bun Dau Mam Tom for his family to try with only rice noodle, fried tofu and a few raw vegetables. They felt that this dish was quite delicious, so they tried to bring it to Hanoi to sell.

Thanks to this simple, rustic but quite interesting combination, the dish is loved by many people. Since then, it has become a typical dish of Hanoi in particular and the North in general. Later, the people in here brought this delicious dish to the South and was also loved by the Saigon people, and then began to be sold strongly.

Currently, in order to meet the needs of the eaters, Bun Dau Mam Tom is modified with many side dishes such as meat, spring rolls, heart, etc., but still keeping the most important ingredient, which is rice noodle cut into pieces, fried tofu, raw vegetables and indispensable shrimp paste.